Snorkeskinne

Obstruktiv søvnapné vil si at man gjentatte ganger gjennom natten stopper å puste pga. obstruksjon («tetting») av luftveiene, og 8% av norges befolkning er antatt å ha moderat/alvorlig obstruktiv søvnapné. Ubehandlet obstruktiv søvnapné kan føre til hjerte/kar-sykdom og høyt blodtrykk, men kjennetegnes ofte ved at pasienten er plaget med dagtidssøvnighet og partneren av snorking. Snorking er et vanlig tegn på søvnapné, og behandler man pasientens søvnapné forsvinner/reduseres snorkingen.

For å undersøke om man har søvnapné må man utredes med en søvnundersøkelse (nattlig polygrafi). Dette gjøres ved at man får med et apparat hjem som man har på seg når man sover, som så tolkes av en lege rett kompetanse (Senter for søvnmedisin eller private avtalespesialister). Førstevalget ved behandling av obstruktiv søvnapné er CPAP (se bilde), men det viser seg at det kun er 50-70% av pasienter som klarer å sove med denne. For disse er da neste behandlingsvalg en søvnapnéskinne.

En søvnapnéskinne virker ved at den holder pasientens underkjeve opp og frem under natten, og på den måten holder pasientens luftveier mest mulig åpne. Her er det viktig at søvnapnéskinnen fremstilles i den posisjonen der pasientens øvre luftveier er mest stabile, og dette bør derfor gjøres hos en tannlege med kompetanse innenfor fagfeltet. Det finnes mange forskjellige typer søvnapnéskinner, og man må velge rett skinne til rett pasient, slik at behandlingen blir mest mulig effektiv og behagelig.

Søvnapnéskinnen må siden kontrolleres med en ny søvnregistrering for å bekrefte effekten av denne, og for eventuelt å justeres dersom effekten ikke er optimal i utgangsposisjonen.